maanantai 25. maaliskuuta 2013

Gourmet-kierros kotinurkilla

On taas vierähtänyt aikaa edellisestä ravintolakirjoituksesta. Ei huolta, syöty ollaan silti! Ajattelin alkaa kirjoitella hieman kaupunginosittain paikoista, joissa olemme käyneet, tai jotka jostain syystä olemme jättäneet väliin. Aloitetaan kotinurkilta, eli ravintoloista ja kahviloista, jotka voin laskea Kadriorgin kaupunginosassa sijaitseviksi. Niitäkin on paljon! Kadriorgin ravintolatarjonta on kävelymatkan päässä keskustan hotelleista, joten turistillekin näissä käymistä voi suositella.

Salt on lähin ravintolamme, ja varmasti kaupunginosan paras! Se sijaitsee Faehlmanni- ja Vase-katujen kulmassa, varsin huomaamattomassa kellaritilassa. Asiakaspaikkoja on alle 30, joten ainakin isommalla porukalla kannattanee varata pöytä. Olemme käyneet täällä 3-5-hengen seurueissa, aina ollaan mahduttu. Saltissa on kohdallaan oikeastaan kaikki. Lista on lyhyt, mutta ytimekäs. Se vaihtuu sesongin eli saatavien raaka-aineiden mukaan usein, ja ruoka on virolaistyyppistä, mutta kansainväliseen tapaan valmistettua. Hyvistä raaka-aineista ja ammattitaidolla! Hinta-laatu-suhdetta ei voi kuin kehua. Myös palvelu on aina ollut erinomaista. Paikka on niin uusi, etteivät ravintolaoppaat juuri Saltia vielä noteeraa, mutta varmasti ensi vuonna tämä komeilee Viron parhaiden listalla.

Riis on yleisaasialainen ruokapaikka Tina-kadulla. Pari kertaa on testattu, perushyvä, muttei mikään elämys. Ruoka on maistuvaa, jos tykkää aasialaisesta, ja annokset melko suuria. Mausteista aasialaisruokaa täältä ei oikein tahdo saada, kuten ei oikein mistään Virossa, mutta yritystä piisaa. Lounasaikaan Riis vaikuttaisi aika suositulta, mutta etenkin viikolla ilta-aikaan tilaa on yllin kyllin. Miljöö on viihtyisä, ei aasia-kitch vaan ennemminkin feng shui. Palvelu on ollut kohtalaista, tarjoilijatytöt ystävällisiä mutta (täkäläisen valitettavaan tapaan) hiukan kokematonta sorttia. Lapsille leikkipaikka, joka ainakin viimeksi oli hyvässä kunnossa.

NOPista olen tainnut kirjoittaa aiemminkin. Köleri-kadun alkupäässä sijaitseva luomuun erikoistunut kahvila tarjoaa ruoka-annoksia ja kaffepullaa, viereisestä luomupuodista voi ostaa evästä kotiinkin. Hinnat melko kalliit virolaisittain: kävin pikkuneidin kanssa aamukahvilla täällä jokin aika sitten. Tilauksemme sisälsi kahvin, mehun, kakkupalan ja suolaisen pienen piiraan, hinta 8,80 €. Helsinkiläisittäin ei ehkä mitään, tallinnalaisittain varsin suolainen hinta. Viihtyisä paikka kuitenkin, ruoka maistuvaa ja konstailematonta perusmuonaa. Palvelu OK, ei pöytiintarjoilua. Jälleen kerran kiva lasten leikkipaikka.

Väike Boheem on isomman Boheem-kahvilan sivupiste. Tuotteet ovat osin samoja Boheemin kanssa, vaikuttaisi siltä että Tallinnaan on syntymässä oikea Boheem-ketju. Vanhan kaupungin "ulkokehällä" on jo Köök Boheem eli enemmän ruokaravintolatyyppinen ratkaisu samoilla linjoilla. Pieni ja viihtyisä tämäkin, kesäaikaan mukava terassi ulkopuolella. Hinta-laatu-suhde kohdallaan, palvelu mukavaa ja rentoa. Täältäkin saa ruokaa, kuten useimmista kohvik- eli kahvila-nimen alla toimivista paikoista Virossa.

Köleri 2 sijaitsee nimensä mukaisesti Köleri-kadun kulmassa, vanha puutalo näkyy hyvin myös Narva maanteen puolelle. Täältä saa erilaisia täytettyjä ohukaisia, järkyttävän suurina annoksina, suolaisina ja makeina. Toki muutakin on tarjolla, mutta näitä suosittelen! Ravintola on viihtyisä, ja sillä on oikein mukava kesäterassi talon takana. Palvelu sen sijaan on liikuttavan, säälittävän ja raivostuttavan amatöörimäisen välillä. Joka ikinen kerta täällä käydessämme tarjoilija on tullut pöytään varmistamaan jonkin annoksen tilauksen, ruuan tulossa on kestänyt kauan ja jokin on voinut olla väärin siitä huolimatta, mitä on kahteen kertaan kerrottu tarjoilijalle. Aina olemme joutuneet erikseen pyytämään ruokailuvälineitä, laseja tms. Kielitaito ei myöskään ole näiden tyttösten vahva puoli. Jos tämän kestää, Köleri 2 on ihan mukava paikka istuskella vaikka kaveriporukalla.

Faeton sijaitsee edellä mainitun Köleri 2:n alakerrassa. Se on azerbaizhanilainen ravintola, eli tarjolla on lihaa, lihaa ja lihaa. Hinnaltaan hyvinkin maltillinen. Jos siis haluaa ison liha-annoksen halvalla, voi mennä tänne, mutta makujen ja elämysten perässä ehkä jonnekin muualle. Alkuun tykkäsimme tästä, mutta loppujen lopuksi aika tunkkainen paikka.

Gourmet café Kadriorgissa olemme käväisseet kerran. Paikka näyttää ulospäin Koidula-kadulle lähinnä pieneltä kahvimyymälältä, varsinainen kahvilan puoli on sisäpihalle päin. Miljööltään rauhallinen ja miellyttävä, tarjonta kaikin puolin yleiseurooppalaista kahvilakamaa. Oma paahtimo, jonka tuotteita saa myös puodista mukaan. Laadukas, ei erityisen kallis muttei edullinenkaan. Emme ole ruokailleet täällä, mutta ruokaakin saa. Kaupungin paras latte tähän asti! Täällä voi bongailla paikallisjulkimoita jos osaa...

Kumussa eli Viron uudessa taidemuseossa on myös ravintola, jossa museokäynnillä saa vatsansa täyteen tarvittaessa. Kahvilatuotteita ja ruoka-annoksia, lupauksistani huolimatta emme ole vieläkään käyneet täällä syömässä, vain kahvittelemassa on käyty... Palvelu ok ja kivat näkymät puistoon. Hintataso halvempi kuin uskoisi turistinähtävyyden yhteydessä olevan, kuten täällä usein onkin.

Park caféta eli sitä pientä kahvilaa Kadriorgin puiston kulmalla emme valitettavasti ole vielä testanneet. Kahvila on ollut talviajan rempan alla, ja se avattaneen tässä kuussa uudelleen. Toivomme, että se on hyvä! Puistossa käydessään voi kahvitella myös lastenmuseo Miia-Milla-Mandan kahvilassa, jossa hinta-laatusuhde on kunnossa! Kahvilatuotteita ja soppalounasta, viimeksi minun ja neidin lounastus jälkkärikahveineen maksoi kuutisen euroa. Museo on lasten kanssa muutenkin käymisen arvoinen paikka ja sadepäivän pelastus.

Varmaan ainoa (tai ainakin ainoita) Tallinnan tex-mex-ravintola sijaitsee myös Kadriorun puiston kulmalla. Paikan nimi on Carramba ja olemme käväisseet kerran. Mies tykkäsi, minä en. Omaan ravintolaelämykseeni vaikutti ehkä myös järkyttävän huonosti käyttäytynyt pikkuneiti, paljon en ehtinyt ruuasta nauttia. Jos kuitenkin paikan ranskikset ovat mallia kotipakaste, en anna kovin hyvää arvosanaa. Chiliruokaa kaipaavalle varmasti kuitenkin oiva paikka. Tulisuus ei jotenkin vieläkään sovi virolaisen suuhun, joten kovin mausteisia mestoja saa hakea. Jopa Amarillo tuntuu täällä ajoittain käymisen arvoiselta, saahan sieltä sentään jalapenoja...

Restaurant Kadriorg on meiltä vielä käymättä. Ravintolan hinnat ovat Helsingin pintapaikkojen luokkaa, arvostelut ovat olleet myös erinomaisia. Toistaiseksi olemme tyytyneet ihailemaan lasikuutiota ulkopuolelta, ehkä joskus vielä sisäänkin... Ei mikään perheravintola, joten ei ehkä pikkuneidin kanssa.

Osastoa "astetta hämärämpi" edustavat ainakin vielä testaamattomat Gruusia köök Faehlmanni-kadulla ja Kreenis Nõid (?) niminen pubi Wiedemannin sinänsä viehättävällä kadulla. Ihan kaikkialle ei uskalla, ainakaan pikkuneidin kanssa...

2 kommenttia:

S kirjoitti...

Uskomatonta - olen käynyt kerran Köleri 1:ssä ja kokemus oli tismalleen kuvaamasi kaltainen. Tyttöraukat olivat aivan pasmat sekaisin, enkä taatusti mene uudestaan.

LK kirjoitti...

Hämmentävää on se, etteivät ne myöskään tunnu oppivan mitään... Sama tyttö sekoili tilaustemme kanssa viime kesänä ja pari viikkoa sitten, ja oli ihan yhtä kuutamolla molemmilla kerroilla. Melkein tekis mieli pitää niille joku kurssi. Pitäisköhän mun perustaa yhden naisen ravintolakoulu?