maanantai 22. huhtikuuta 2013

Terkkuja Jutalle

Se on kevät täällä! Sen tietää ainakin siitä, että lumen alta on paljastunut huonokuntoinen asfaltti, kadut pöllyävät ja spurgut ovat palanneet puistoihin. Yksi tänään näkemäni näytti ihan Üllar Jörbergiltä. Jos ette tiedä, kuka on Üllar Jörberg, laittakaa nimi hakuun vaikka YouTubessa jos uskallatte. Varoitan kuitenkin. Yksi "Su nägu kõlab tuttavalt" -sarjan (Kasvosi kuulostavat tutulta) tuomareista kertoi nähneensä lapsena painajaisia Üllarista. Sarjassa virolaiset laulu- ja näyttelijätähdet esittävät imitointeja ja covereita tunnettujen artistien lauluista, ja Tanel Padarin Kutse tantsule-esitys teki tuomaristoon lähtemättömän vaikutuksen.

Suomessa tuskin autoalan lehti julistaisi kuvakilpailua komeimmasta asfalttivauriosta. Täällä Autoleht julisti kisan, voittajaksi valikoitui kuva sydämenmuotoisesta reiästä Tallinnalaisessa valtatiessä. Pidempään Tallinnassa asuneetkin ihmettelevät teiden huonoa kuntoa, ne ovat nyt mutu-tuntumalla vähintään yhtä huonoja kuin Puolassa. Varoittelen siis myös automatkailijoita, eteensä kannattaa katsoa jos tykkää vanteistaan. Motoristit pitäkää varanne myös, ei varmaan olisi kiva osua moottoripyörän eturenkaalla kolmisenkymmentä senttiä syvään monttuun keskellä risteysaluetta, tai muuallakaan sen puoleen.

Käväisimme pikaisesti sunnuntain ratoksi Viinalinn-nimisessä kaupunginosassa. Siellä, missä suomituristi täyttää autonsa takakonttia oman ja naapurimaan nestemäisillä, omaan käyttöön toki. Iltapäivän auringosta nautti 14 bussilastillista maanmiehiä, siinä sivussa toki myös paketti- ja henkilöautoja, joiden rekkarit olivat suurimmalta osin mallia FIN. Eikä vielä ole edes kesäsesonki. Tämän päivän uutisissa julkaistiin tilastoja, joiden mukaan matkailijoiden viinantuonti on lisääntynyt, nyt lisääntymään päin on ilmeisesti myös karkin ja limujen tuonti makeisveron noston jälkeen.

Että terkkuja vaan valtiovarainministeriöön. Päätös nostaa alkoholiveroa kirvoitti varmasti raikuvat aplodit Livikon, SuperAlkon ja muiden vastaavien yritysten omistajissa ja henkilökunnassa. Kassa kilisee jatkossakin. Eikä Tallink varmaan harmittele myöskään. Shoppasivat uuden laivankin sen kunniaksi. Muistaakseni Suomessa valtiovarainministeri oli veronkorotuspäätöksen jälkeen sitä mieltä, ettei se vaikuta mitenkään yksityishenkilöiden alkoholintuontiin. Rohkenen olla eri mieltä. Luultavasi SuperAlko vaan lisää valikoimiinsa namihyllyt seuraavaksi. Näyttää muuten Prismakin haluavan osansa rannan turistivirrasta, ovat avanneet uuden Prisma expressin muiden viinakauppojen kupeeseen. Baltic Guide -lehden mukaan myymälä keskittyy "juomatarjontaan aikuiseen makuun". Sieltä vaan hakemaan vihreällä kortilla bonarit tuliaisista. (Vaikka minäkin muistan vielä, kuinka hauskalta tuntui höylätä boonusta vodkaostoksista, noin alkuun.)

Mutta ostakaa vaan lisää, ehkä niillä verorahoilla saadaan vaikka muutama reikä tiestössä korjattua.

Ei kommentteja: