tiistai 16. huhtikuuta 2013

Lisää niitä pieniä eroja


Ihan pieniä kulttuurieroja, joita olen taas havainnoinut Suomen ja Viron välillä. Niin samanlaiset, niin erilaiset...

- Lapsemme on kovaa vauhtia oppimassa kuivaksi, mutta nukkumaan mennessä ja ulkoillessa pidetään vielä visusti vaippaa. Tällä hetkellä meillä menee koko 5 tai 6, joista ainakaan jälkimmäistä ei tahdo täällä kaupoista löytää. Suomessa käydessä näytti marketin hyllyllä olevan valinnanvaraa vielä koossa 7 ja 8. Siis aina 30 kiloon saakka! Virolaislapset siis opetetaan kuiviksi aiemmin kuin suomalaiset keskimäärin, ilmeisesti, sillä lasten fyysisessä koossa ei maiden välillä niin paljon eroa ole.

- Kun vieras kohtaa koiran kadulla ja haluaa tehdä sen kanssa tuttavuutta, suomalainen kysyy "saako sitä silittää" tai "onko se kiltti". Virolainen kysyy "kas see on kuri" eli "onko se vihainen". Oletusarvona siis se, että koirat voivat olla vihaisiakin. Enpä muista, koska joku Suomessa olisi kysynyt koiran luonteesta käyttäen sanaa vihainen.

- Suomessa lähes kaikissa kaupoissa (sitä yhtä saksalaista lukuun ottamatta) vihannekset ja hedelmät punnitaan itse vihannesosastolla. Virossa käytäntö ei ole niin selvä: osassa punnitaan, osassa ei. Niinpä kauppajonossa joutuu aika usein odottelemaan, kun kassahenkilö tai edellä oleva asiakas lähtee punnitsemaan omenapussia. Samoin leipien ja leivonnaisten kanssa: osassa ne on hinnoiteltu kiloittain ja punnitaan itse, toisissa taas kappaleittain eikä tarvitse punnita. Taas odotellaan, kun edellä oleva ei olekaan muistanut punnita donitsejaan.

- Todella moni on kertonut siitä, kuinka asiakaspalvelijat ja virkailijat vaihtavat englanniksi kohdatessaan aloittelevan vironkielenpuhujan. Samoin käy kuulemma Suomessa. Omat kokemukseni ovat täysin päinvastaisia. Vaikka kuinka yritän sanoa, että en vielä osaa kovin hyvin, puhukaa hitaasti, silti tarjoilijat ja ajanvaraajat jatkavat nopeaa juttuaan viroksi. Yritän pysyä kärryillä. Kaksikielisyydestä muuten sen verran, että ainakin Vaasassa ruotsinkielinen saattaa helposti loukkaantua, jos juttukumppani kertoo, ettei osaa ruotsia (vaikka ruotsinkielinen osaisikin suomea). Täällä venäjänkielisiä ei tunnu kovin paljon harmittavan, vaikka en venäjää osaakaan (tai sitten peittävät sen paremmin). Pahoittelen toki aina kohteliaasti, jos joku tulee minulle venäjää puhumaan, kun en osaa sanaakaan vastata samalla kielellä.

- Virolaiset naiset eivät koskaan kanna laukkuaan siten, että olkahihna menisi ristiin rinnan päältä. Varma suomalaisturistin merkki. Aikuisella, etenkään naisella, harvemmin näkee kaupungilla myöskään reppua, ellei kyseessä olla muutenkin selkeästi urheilemaan menossa.

Hassuja, arkisia juttuja.

5 kommenttia:

Suski kirjoitti...

Uusi lukija ilmoittautuu! Kirjoitat tosi kivasti! Lukaisin koko blogisi läpi ja nyt olen päässyt nykyhetkeen asti. Ja mielelläni luen jatkossakin mitä Tallinnaan kuuluu, kovasti haikailen sinne takaisin. Olen asunut siellä vuoden elokuusta 2010 syyskuuhun 2011. Monesta asiasta on ihan samanlaiset tuntemukset ja kokemukset kuin sinullakin.

1,5 vuotta sitten muutin Venäjälle Pietariin. Täällä koiran kohtaaminen on ihmisillä vielä astetta rankempaa, ne nimittäin kysyvät "Pureeko se?" eikä kukaan kyllä halua silittää. =) Vähän kieron huumorintajun omaavana on tullut kokeiltua kävelyä koiran (belgianpaimenkoira) kanssa Nevskii Prospektilla ruuhka-aikaan... Heh, tilaa löytyy. =)

Terveisin Suski

Ompo kirjoitti...

Olen kuullut sellaista huhua, että myös lasten fyysinen kurittaminen on etelänaapurissa yleisempää ja selittää osin aikaisempaa kuivaksioppimista: märistä pöksyistä seuraa remmiä... Erään tarinan mukaan näin, totuutta en tiedä. Joku eestimies vain oli kuulemma ihmetellyt, kun suomalainen neuvola antoikin hiukan erilaisia ohjeita pottailun sujuvoittamiseksi.

LK kirjoitti...

Moi Suski, kiva että seuraat :) Kulttuurierot Venäjän ja Viron välillä ovat varmaan melkoisia...

Ja Ompon kommenttiin en osaa sanoa oikein mitään. Näkeehän täällä kyllä enemmän vanhempien läpsivän lapsiaan julkisella paikalla kuin Suomessa, enkä tiedä, onko lasten ruumiillista kuritusta kriminailsoitu kuten Suomessa. Tuttavapiirissäni kuitenkin nopeimmin ovat oppineet kuiviksi ne lapset, joilla on säännöllisesti virolainen lastenhoitaja. En todellakaan usko näiden hoitajien pieksevän lapsia, joten jotain muutakin ne tekevät toisin...

LK kirjoitti...

Tsekkasin muuten tuon lasten fyysisen kurittamisen rangaistavuuden, laki kieltää lasten pahoinpitelyn kuten Suomessakin. Ankarin mahdollinen rangaistus on viisi vuotta linnaa.

Ompo kirjoitti...

Kesän koittaessa pitäis aloittaa kunnon pottatreenit meidänkin pikkuiselle, mikähän ois se salainen taikakeino... :) Ei yhtään haittaisi, jos pääsis jo vaipoista eroon! Mutta ei siihen taida varsinaista oikotietä olla, se tapahtuu sitten kun lapsi on valmis. Asiaa toki myös auttaisi, jos poika oppisi sanomaan "pissa" tai "potta" tai jotain muuta vihjettä asian suuntaan...