lauantai 25. helmikuuta 2012

Muutama vinkki turisteille

Tänä viikonloppuna saimme vieraita Suomesta, kivaa! Saa meille tulla muutkin, ja siksi ajattelinkin kirjoittaa muutaman vinkin turisteille, meille tuleville ja ehkä muutenkin.

Ensinnäkin, Tallinna on tätä nykyä aika turvallinen kaupunki. Toki, jos ympäripäissään lähtee lompakko takataskussa harhailemaan Aikuista Naista hoilaten yksin baarista hotellille, niin ryöstetyksi tulee. Mutta niin tulee Helsingissä, Vaasassa tai Sahalahdellakin. Täällä uskaltaa hyvin liikkua kaikkina vuorokaudenaikoina, isoin riski ovat taskuvarkaat, joita kannattaa varoa etenkin massatapahtumissa ja muutenkin tungoksessa liikkuessa. Minulta ei vielä ole viety mitään, mutta olen kuullut aika etevistä pitkäkynsistä täällä. Jos tulee autolla, ei autoon kannata jättää mitään varastamisen arvoista ainakaan näkösälle (navigaattorit, levyt, elektroniikka, lastenistuimet jne). Liikenne Virossa on ripeämpää kuin Suomessa, muttei täällä mitenkään reikä päässä kannata kaahata. Liikennesäännöt ovat kuin Suomessa, oikealta tulevaa väistetään jne. Suomalaisiin suhtaudutaan vähän vaihtelevasti, tämä näkyy liikenteessäkin: suomen kilvissä olevalle autolle ei niin helposti ehkä anneta tietä kin Virolaiselle, ainakin omien empiiristen tutkimustemme mukaan...

Lasten kanssa reissatessa suosittelen lämpimästi ottamaan kärryttelyikäisille mukaan ne ihan kunnon vaunut, ei matkarattaita, jos aikoo liikkua muuallakin kuin ostoskeskusympäristössä. Tämä on talvella ihan pakollista, pienillä pyörillä täällä ei liikuta yhtään minnekään. Kesäaikaankin jalkakäytävät ovat paljon huonommassa kunnossa kuin Suomessa, kunnon rattaat on oltava. Tallinnan vanha kaupunki on kaunis ja kiva kohde monenikäisille, mutta itku tulee jos siellä mukulakivillä pitää tuuppia kapearenkaisia matkarattaita.

Lastenruokia ja muuta lastentavaraa saa täältä kuin Suomestakin. Valmisruuat ovat vaan melkein kaksi kertaa kalliimpia, jotkut jopa yli sen. Jos muksu siis syö purkkiruokaa, suosittelen ottamaan ainakin jonkin verran purkkeja mukaan.

Taksit ovat suomalaisittain halpoja, niitä kannattaa suosia. Etukäteen tilattaessa voi esim. pyytää autoon lastenistuimen, tai taksin joka ottaa kyytiin myös koiran. Takseissa tulee olla hinnasto ulkopuolella näkyvissä, jos ei ole, älä mene kyytiin... Kuskit puhuvat vaihtelevasti kieliä, kannattaa kokeilla ainakin suomea, englantia, viroa tai venäjää jos osaa. Hintaa voi kysellä hieman etukäteen, jotta ei joudu maksamaan ihan kohtuutonta porolisää matkastaan. Tippiä voi myös jättää vähän, mutta se ei ole pakollista. Hyviä taksifirmoja ovat esim. Tallink takso ja Tulika takso, muitakin hyviä toki on. Julkisilla kulkeminenkin onnistuu, kun katsoo reittejä vähän etukäteen. Ratikoiden, rollikoiden ja bussien kunto vaihtelee suuresti, osa on ihan uusia ja osa brezhnevin ajoilta. Hinta ei päätä huimaa, ja ilmeisesti tänne on jatkossa tulossa ilmainen paikallisliikenne, tästä tosin keskustellaan vielä. Tallinnan keskusta on sinänsä aika kompakti, mutta jos tahtoo esim. isompiin ostoskeskuksiin, voi kävelymatkasta tulla pitkä. Satamasta pääsee ilmaisella bussilla ainakin Rocca al Maren ostoskeskukseen, joka on ihan järkyttävän suuri! Sen vieressä ovat myös ulkoilmamuseo ja eläintarha, kummassakaan ei olla vielä käyty, odotellaan vähän parempia kelejä.

Shoppailu täällä kannattaa suunnata juuri noihin ostoskeskuksiin, valikoima on parempi kuin keskustassa ja hinnat ihan ok, ei mitenkään erityisen halpaa kuitenkaan. Jos haluaa jotain käsitöitä tms, ne saa kyllä paremmin keskustasta. Keskustasta ja vanhasta kaupungista löytyvät paremmat ruokapaikat, ostareilta saa lähinnä ketjumättöjä ja ylihintaista italialaista ruokaa. Ruoka on halvempaa kuin Suomessa, suosittelen tippaamaan ravintoloissa käydessä, palkat ovat alalla tosi alhaiset. Hyväkin ravintola saattaa näyttää ulospäin kauhealta räkälältä, ei kannata antaa ulkonäön pettää.


Vielä koiravieraille huomauttaisin ekinokokkimadotuksen pakollisuudesta, rokotusten on myös oltava kunnossa. Eläinlääkärit tietävät yleensä, mitä rokotuksia koira matkalle tarvitsee.

Tässä muutama pieni vinkki, kirjoitan lisää kun jaksan ja muistan. Nyt vaan odotellaan, kuinka meidän vieraiden autokaupoissa mahtaa käydä...

3 kommenttia:

Kati kirjoitti...

Vitsi, olisi tosi kiva tulla jollain kokoonpanolla käymään. Montako vierasta teille kerrallaan mahtuu ;D Terkkuja alkukodista, käytiin siellä tänään.

LK kirjoitti...

Joo, tulkaa vain :) Tällä hetkellä voidaan sovittaa kolmelle pedit, mutta kapasiteetin lisäys on täysin mahdollista. Äitee ihmettelikin jo tätä nykyajan meininkiä, kun samana päivänä pääsee oikein nettiin, kun olitte käyneet!

Kati kirjoitti...

Liisa käy noutaan palkintosi eli tunnustus: http://invaasiotulee.blogspot.com/2012/03/tunnustus_03.html

Voi tätä maailman menoa, ennenvanhaan hiihdettiin kouluun 175 km ja nyt pääsee nettiin heti. On tääkin :)