torstai 14. kesäkuuta 2012

Tarton reissu

Unohtui tuossa parvekemööpeleiden huumassa kertoa viime viikonloppuisesta Tarton-matkastamme. Ajelimme sunnuntaina Tarttoon, jatkamme siis Viroon tutustumista pala palalta. Oikeastaan meidän ei pitänyt mennä sinne saakka, vaan vierailla ainoastaan paljon kehutussa Põhjakan kartanon ravintolassa. Kartanon kohdalla takapenkkiläinen oli kuitenkin niin syvässä unessa, että päätimme jatkaa ajelua vielä vajaat 100 kilometriä Tarttoon. Kuvia reissusta ei valitettavasti ole, sillä unohdimme kameran kotiin harmiksemme.

Tartto on mielestäni ihan mukava kaupunki, kaunis ja siisti niin kuin suuri osa virolaisista kaupungeista tuntuu olevan. Ja kuten muuallakin Virossa, keskusta oli sekoitus hyvin vanhaa ja hyvin uutta. Keskustaa tuntui leimaavan aika vahvasti Tarton yliopisto ja sen vanhat rakennukset, uudempaa osaa yliopistosta oli rakennettu hieman keskustan ulkopuolelle. Paljon turisteja, paikallisella raatihuoneen torilla terasseja vieri vieressä, historiallisia nähtävyyksiä ja modernia lasiseinää. Vähän niin kuin pieni Tallinna. Uskoisin, että paremmin suunniteltuna tekemistä voisi olla päiväksi, mutta ei kovin paljon pidemmäksi aikaa. Tartossa on kuitenkin kesällä paljon tapahtumia, joihin varmasti turisteja tulee.

Kävimme syömässä Moka-kohvikissa, eipä ollut pahempi moka. Söimme gourmet-pitsaa ja päälle ihanat kakkupalat, jotka yksinkertaisesti huusivat mun nimeäni vitriinissä... Paikka oli varmaan Tarton kallein, mutta ensimmäinen kohdalle osunut, ja meillä oli nälkä ja vessahätä, joten sinne siis. Terassilla oli mukava istuskella, ja ruoka oli tosiaan hyvää, paikka onkin yksi hiljan julkaistulle Viron 50 parasta ravintolaa -listalle päässeistä. Ihan syystä.

Kävelimme hieman kaupungilla, ylitimme Ema-joen pientä siltaa pitkin ja nautimme kesäpäivästä yleisesti. Emme tällä kertaa käyneet paikallisessa linnassa, vaikka sellainenkin Tartossa toki on. Joen rannalla kävellessämme sattui kuitenkin matkamme Suuri Onnettomuus: pikkuneiti heitti hattunsa jokeen. Eihän sitä sieltä enää ylös saanut, ja parku oli kauhea. Onneksi apu oli lähellä: Tarton Kaubamaja oli melkein onnettomuuspaikan vieressä, ja sieltä löytyi (isin nerokkaan markkinointikampanjan ansiosta) neidille mieleinen hattu, prinsessan ja perhosen kuvalla tietenkin. Alkuperäinen The Hattu sai myös korvaajan, kävimme hakemassa Stockmannilta seuraavana päivänä aivan entisenlaisen kesähatun, mutta uusi prinsessahattu tuntuu nyt miellyttävän enemmän.

Ei kommentteja: