torstai 2. toukokuuta 2013

Lihasvienti, aivotuonti

Tallinnan suomalaiset kokoontuivat jo toiselle perinteiselle vapunpäivän piknikilleen Kadriorun puistoon. Mukavaa oli jälleen! Jos viime vuoden ex tempore -happening kokosi kolmisenkymmentä osallistujaa, tänä vuonna määrä oli liki tuplaantunut. Hyvä me!

Juttelin eväiden nauttimisen lomassa monien vanhastaan tuttujen, mutta myös itselleni uusien tuttavuuksien kanssa. Tämä vahvisti entisestään kuvaani vironsuomalaisesta väestöstä. Hyvin suuri osa, oikeastaan kaikki tuntemani suomalaiset Tallinnassa (pois lukien me kotiäidit) ovat johtoasemassa, oman alansa huippuosaajia tai yrittäjiä, usein kaikkia näitä. Ns. tavallisia duunareita on joukossa varsin pieni vähemmistö. Tänne tulee enimmäkseen niitä suomalaisia, jotka on ensin Suomessa korkeasti koulutettu. Toki moni on ehtinyt jo ennen tänne muuttoaankin tehdä pitkän uran Suomessa ja maksaa verojaan sinne. Tuntuu siltä, että aivo- ja yritysvienti Suomesta Viroon ei ole vähenemään päin, päinvastoin. Jos itsekin olisin yrittäjä, siirtäisin firmani Tallinnaan jos se vain olisi mahdollista esim. toimiala huomioiden. Moni asia on täällä yritysmyönteisempi kuin Suomessa. Ihan ensiksi tulee mieleen verotus. Viron kielen opettajani hämmästeli joskus sitä, kuinka ahkeria suomalaiset miehet ovatkaan. Kaikki hänen miespuoliset suomalaisoppilaansa painavat töissä pitkää päivää. Totesin hänelle, ettei niiden vähemmän ahkerien kannata tänne tulla, täällä kun ei ole sossun luukkua.

Suomeen täältä lähtevää työvoimaa on varmasti määrällisesti enemmän kuin Suomesta tänne tulevaa. Tämän voi käydä toteamassa matkustamalla vaikkapa sunnuntai-illan viimeisellä tai maanantaiaamun ensimmäisellä laivalla Tallinnasta Helsinkiin. Suomalaisilla rakennustyömailla puhutaan viroa ja venäjää, ja jos rakentaminen Suomessa vähenee, se näkyy heti Viron työttömyysluvuissa. Moni lähtevä rakennusmies on vähemmän koulutettu, ja usein lähtemisen vaihtoehto olisi työttömyys kotimaassa, joka ei täkäläiset sosiaalietuudet huomioiden oikein ole pidemmän päälle hyväksi, jos aikoo säilyä hengissä.

Lähteehän täältä toki koulutettuakin väkeä, kuten lääkäreitä ja sairaanhoitajia, mutta ei samoissa määrin. Karkeasti yleistäen voisikin sanoa, että Viro vie Suomeen lihaksia ja tuo Suomesta aivoja. Pidemmän päälle uskoisin, että tämä hyödyttää enemmän Viroa kuin Suomea, etenkin, jos virolaiset ymmärtävät hyödyntää tänne muuttavien suomalaisten osaamista oikein. Toki suuri Suomeen virtaava työvoiman määrä tuo tänne ongelmia myös, mutta toisaalta lähtijöissä on tosiaan paljon niitä, joille ei kotimaassa olisi oikeastaan kysyntää. Vähän niin kuin ne suomalaiset, jotka lähtivät aikanaan Ruotsiin kokoamaan Volvoja tai moottorisahoja.

Ei kommentteja: