tiistai 23. huhtikuuta 2013

Rokkia veteraaneille

Tänään on Virossakin veteraanipäivä. Suomessa olen tottunut siihen, että veteraanipäivään kuuluvat seppeleenlaskut sankarihaudoille, isänmaallisten laulujen konsertit ja II Maailmansotaa käsittelevät dokumenttielokuvat. Veteraanit miellän edesmenneiden isoisieni ikäpolven miehiksi ja naisiksi, nyt jo 90 vuoden rajapyykkiä kolkuttelevaksi sukupolveksi. Itseäni lähin veteraani viime vuosilta, mieheni isoisä, pääsi Taivaan kotiin viime viikolla.

Virossa järjestetään tänään myös Veteraanipäivän konsertti, iso ilmaistapahtuma Vabaduse väljakilla. Aiemmin itsenäisessä Virossa ei ole veteraanipäivää vietettykään, tämä on nyt ensimmäinen laatuaan. Konsertissa kuullaan mahdollisesti myös isänmaallisia lauluja, mutta ei sotilassoittokunnan esittäminä vaan sähkökitarasäestyksellä. Paikalliset suuruudet Singer Vinger, Ultima Thule ja Terminaator esiintyvät, vaikka onhan siellä toisaalta myös oopperan poikakuoro ja Tallinnan kamariorkesteri. Nato-Virossa veteraaneista suuri osa on rokkisukupolvea: lähinnä Afganistanin-operaatiossa ym. sotineet mielletään veteraaneiksi. Siellä on kaatunutkin virolaisia toistakymmentä, haavoittuneita on vielä enemmän.

On täälläkin toki Toisen Maailmansodan veteraaneja hengissä, juu. Heidän olemassaolostaan ei vaan ole kovin paljon pidetty ääntä, he kun ovat suurelta osin taistelleet jonkun muun kuin Viron asepuvussa. Suomen, Saksan ja Neuvostoliiton rintamilla taistelleita on edelleen elossa täällä jonkin verran. Ns. Suomen pojat ovat saaneetkin osakseen ansaitsemaansa kunnioitusta Suomesta, ainakin jonkin verran, mutta minun olisi vaikea kuvitella Virossa eri armeijoiden veteraaneja kokoontumassa yhteiseen Veteraanikonserttiin. Vaikka olisihan se toisaalta aika kaunis veljeyden ja rauhan ele näin yli 60 vuotta myöhemmin, jakaa maanmiesten kesken kokemuksia samasta sodasta, vaikka sitten rintamalinjojen vastakkaisilta puolilta.

Hyvää veteraanipäivää kuitenkin, kaikki veteraanit ikään ja rintamaan katsomatta. Harvempi teistä itse sinne hinkui, saati tiesi, mihin joutuu.

Ei kommentteja: