keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Suomalainen kriminaali jäi Viron poliisin haaviin!

Sain sakot. Elämäni ensimmäiset, toivottavasti viimeisetkin. Syynä oli se, että röyhkeästi kävelin päin punaisia Tartu Maanteellä, vieläpä lapsiparalle huonoa esimerkkiä näyttäen. Ei silti, niin sai moni muukin, mutta poliisia varmasti lämmitti erityisesti saada kiinni tällainen ulkomaalainen suurrikollinen.

Olin menossa lapsen kanssa torille, ylitin Tartu Maanteetä. Virossa on tapana, että liikennevalot päästävät yli kerrallaan korkeintaan yhden suunnan kaistoista, sitten odotellaan keskikorokkeella että toisenkin suunnan valot vaihtuvat. Menin vihreillä yli ensimmäiset ja toiset valot, katselin hetken punaisia valoja kolmansissa ja totesin, ettei autoja tule (seuraavassa risteyksessä oli punaiset autoille, joten ei sieltä tosiaan ketään ollut tulossa) ja lähdin yli. No, torin puolella poliisi pysäytti ja kovasti nuhteli, menin poliisiautolle ja otin vastaan sakkolapun. Poliisi pyysi minua kirjoittamaan oman kuvaukseni tilanteesta, jolloin pyysin saada kirjoittaa joko suomeksi tai englanniksi, viron kielen kirjoittaminen on jostain syystä paljon hankalampaa kuin puhuminen. Poliisia hämmensi kovasti, sain kyllä kirjoittaa englanniksi, mutta kysyi vielä, enkö olekaan vironkielinen. Kehui kovasti kielitaitoani, kyllä lämmitti!

Muutenkin kovin ystävällisiä olivat virolaiset poliisit. Ehkä asiaa auttoi se, että en missään vaiheessa kiistänyt suurta rikostani vaan olin kovin katuvan oloinen. Kielijutun paljastuttua sain vielä lisää alennusta sakoistani:  alunperin summan piti olla jopa 60 € (aika paljon mielestäni!), koska tosiaan toimin raskauttavien asianhaarojen vallitessa eli viaton lapsiparka mukanani. Sitten summa laski yllättäen 40 euroon, ja lopulta sakkolapussa oli summa 32 €. Aika kallista silti, mutta ehkä kaltaiseni suurkriminaalin tulee kärsiä rangaistuksensa. Sain 15 päivää maksuaikaa, mutta maksoin sakkoni saman tien kotiin päästyäni. Minä ja valtio ollaan siis nyt sujut. Luulisi tosin täälläkin poliiseilla olevan parempaakin tekemistä kuin jalankulkijoiden vahtaaminen, mutta kai sekin on osa poliisin toimintaa. Ja ihan mukavahan noita on nähdä liikenteessä, voin ajatella sakkorahani virolaisen poliisin tukemisena.

Mitä tästä opimme: punaisia päin kävely on siis Virossa, kuten Suomessakin, rikos. Virolaiset poliisit ovat ihan mukavia, kun ei ala itse häröillä mitään. Hyvällä käytöksellä pääsee vähemmällä. Ja kun kävelee päin punaisia, pitää katsoa huolellisesti oikealle, vasemmalle ja ettei poliiseja näy.

Ei kommentteja: