perjantai 15. maaliskuuta 2013

Vähemmistöasiaa! Vakavuusvaroitus!

Yritän yleensä olla ottamatta kovin vahvasti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin blogissani. Nytpä teen poikkeuksen, sillä sain postilaatikkooni eräänä tavallisena torstaina tavallisen mainoskirjeen näköisen lappusen. Siinä päällä luki Kaitskem üheskoos perekonda eli suojelkaamme yhdessä perhettä. Ajattelin kyseessä olevan jonkin vakuutusyhtiön mainos. Lähettäjän nimi oli Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks. Kun avasin kirjeen, sen sisältö ensin hämmensi, sitten suututti ja lopulta vähän nauratti. Ainakin pisti ajattelemaan.

Vapaasti suomennettuna, hieman lyhennettynä

"Arvoisa maanmies,

kirjoitamme teille suuresti huolestuneena kotimaamme tulevaisuudesta. Nykyisellään, kun yhteiskunnassa vallitsee moraalinen kriisi, meille yritetään syöttää ajatusta homoseksuaalisten suhteiden yhdenvertaisuudesta tavallisen perheen kanssa. Oikeusministeriö on alkanut valmistella lakia parisuhteen rekisteröinnistä, mikä tarkoittaa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden virallistamista lain edessä.

Useiden Euroopan valtioiden esimerkki osoittaa, että kyseessä on pidemmän prosessin ensimmäinen aalto. Seuraavaksi asetetaan homoseksuaaliset parisuhteet samalle viivalle avioliiton kanssa, ja rajoitetaan homopropagandaan kriittisesti suhtautuvien henkilöiden sanan- ja toiminnanvapautta.

Tämä on vakava paikka! Jos emme pian toimi perinteisen perheen suojelemiseksi, homoideologia alkaa muuttaa Viron yhteiskuntaa radikaalisti. Esimerkiksi:

- Lapsillemme aletaan puhua homoseksuaalisesta elämäntavasta kuin mistä tahansa terveestä ja moraalisesti oikeasta mahdollisuudesta. Jo nyt kouluissa ja lastentarhoissa suositaan ns. sukupuolineutraalia kasvatusta.
- Homoseksuaalisuuden avointa torjumista aletaan pitää vihaan yllyttävänä ja siten rangaistavana tekona.
- Opettajat, lastentarhanopettajat, tuomarit, lääkärit jne, jotka kieltäytyvät hyväksymästä homoseksuaalista käytöstä, voivat menettää työpaikkansa
- Vuokranantajille, jotka kieltäytyvät vuokraamasta asuntoa homoseksuaaleille, voidaan määrätä rahallisia rangaistuksia ja he voivat menettää oikeuden majoituspalveluiden järjestämiseen
- Lopulta homopareille annetaan adoptio-oikeus

Kehitys on ollut tämänsuuntainen monissa länsimaissa. Meidän ei ole vielä myöhäistä vastustaa tätä kehitystä. Teemme työtä perheen hyväksi ja annamme teille mahdollisuuden antaa oma panoksemme siihen, että lapsemme saavat elää terveessä yhteiskunnassa. Kokoamme nimilistaa, jonka aiomme luovuttaa Riigikogulle: viron kansa ei suostu homopropagandan levittämiseen. Viro on meidän, esivanhempiemme ja lastemme valtio eikä sen tulevaisuus ole yhdentekevä! Pyydämme teitä allekirjoittamaan oheisen vetoomuksen ja palauttamaan sen meille."

Ihan totta, kirjeen mukana tuli allekirjoituslappu, postimaksuineen ja palautusosoitteineen. Huh. Tavoitteena on kerätä 10 000 nimeä, jotka äitienpäivänä luovutetaan Riigikogulle. En pidä mahdottomana, etteikö tavoite täyttyisi.

Ensin tosiaan olin vähän epäuskoinen: onko tällainen nykymaailmassa ja länsimaassa tottakaan. On se, slaavimachoyhteisön värittämässä yhteiskunnassa on kyllä. Sitten suututti: noinko typeriä ja tietämättömiä voivat ihmiset vieläkin olla! Sitten nauratti, kun ajattelin miltä näyttäisi virolaismiesten anti-gay-parade. Sitten totesin, että ehkä tämä kertoo tosiaan yhteiskunnan asenteiden olevan muutoksessa: jos tällainen kampanja on laitettu pystyyn, se tarkoittaa sitä, että yhä useampi myös hyväksyy homouden ihan normaalina asiana.

Kun verrataan Suomen nykyiseen julkiseen keskusteluun, Viro on asenteiltaan vielä aika toisenlainen paikka seksuaali- ja muillekin vähemmistöille. Virossa tosiaan vasta valmistellaan lakia parisuhteen rekisteröinnistä samaa sukupuolta oleville. Aika harvoin täällä törmää avoimesti homoseksuaaliin, ainakaan paikalliseen. Turisteillekaan en suosittelisi käsi kädessä kävelyä tai julkisella paikalla pussailua samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa, ellei sitten halua olla rohkea tienraivaaja. Avoin homovastaisuus on hyvin yleistä, enkä ollenkaan pitäisi mahdottomana esim. pahoinpitelyn kohteeksi joutumista, jos on avoimesti homoseksuaali. Toisaalta, helppoa ei ole muillakaan vähemmistöillä, rasismi on varsin yleistä.

Jollain tavalla tästä tulee mieleen lapsuuteni 80-luvun Suomen asenneilmasto, paitsi ettei 80-luvulla ollut Internettiä ja muita nopeita tiedonvälityskanavia tämän tyyppisille jutuille. Ulkomaalaisten pelätään "vievän meidän naiset ja työpaikat" (elleivät ne ole rikkaita ja puhu englantia) ja homoille nauretaan ja annetaan turpiin. Jotain asenneilmastosta kertoo vaikkapa se, että eilisissä Tv3:n uutisissa Riigikogun jäsen Priit Sibul vertasi homoja ja lesboja zoofiileihin. Niin, ja tarkennetaan nyt vielä, että kyseessä on tosiaan kansanedustaja (IRL). Siinä on kuulkaa hakkaraiset möläytyksineen kevyttä kauraa.

Se tästä anti-homo-propagandasta on sanottava, että täällä siihen ei liitetä (ainakaan tässä yhteydessä) erityisen vahvasti kristillistä aspektia. Kirkon tai kirkkojen kannalla ei ole täällä suurtakaan merkitystä, sen verran maallinen yhteiskunta Viro tätä nykyä on. Suomessahan ensimmäisenä vedotaan Raamatun sanaan, kun aletaan vastustaa homoutta. Tästä voisin sanoa, että Vanhasta testamentista löytyy erittäin paljon perusteita mm. orjuuden ja insestin sallimiseen, eikä käsittääkseni kukaan puhu kovin kovaäänisesti niidenkään puolesta. Tosin tämän kirjeen lähettänyt organisaatio on taustaltaan kristillinen, kuten käy ilmi esimerkiksi tästä Postimees.ee:n vironkielisestä uutisesta.

Tunnustaudun avoimen homomyönteiseksi, ihan omien kokemusteni perusteella. Olin töissä hotelli- ja ravintola-alalla niin kauan, että olen väkisinkin tutustunut useisiin homoseksuaaleihin, jostain syystä heitä sillä alalla on erityisen paljon. Oli minulla joskus ehkä joku sellainenkin työpaikka, jossa ei ollut ketään homoa tai lesboa työkaverina... Suurin osa heistä on ihan tavallisia, mukavia ihmisiä hyvine ja huonoine puolineen. Eniten homouttaan julistavat kokemukseni mukaan ne, jotka ovat juuri tulleet kaapista tai joille se on ollut erityisen dramaattista jollakin tavalla. Ne, jotka ovat päässeet sinuiksi asian kanssa, eivät asiasta yleensä enää jaksa kohkata. Enpä minäkään toisaalta kohkaa erityisesti heteroudestani. Homot eivät yritä käännyttää ketään, eivätkä pakottaa ketään elämään heidän tavallaan. Minusta ympäröivän yhteiskunnan pitäisi kunnioittaa heitä toimimalla samoin heitä kohtaan. Kahden aikuisen välinen parisuhde ei vahingoita ketään. Jos perhemalliksi hyväksyttäisiin vain miehen ja naisen sekä heidän lastensa muodostama yksikkö, tulisi lastensuojelulle töitä niin Suomessa kuin Virossakin: yksinhuoltajien ja uusperheiden lapsethan ovat suuressa vaarassa saada vääristyneitä malleja! Tunnen tai tiedän muuten muutamia lapsia, jotka ovat koko lapsuutensa tai osan siitä viettäneet samaa sukupuolta olevan pariskunnan kasvatettavina. Ihan normaaleja, työssäkäyviä ja vieläpä heteroita heistäkin vaikuttaa tulevan.

Viron homovastaiselle liikkeelle haluaisin sanoa, että homoseksuaalisuus ja sukupuolineutraalius eivät todellakaan ole sama asia. Itsekään en kannata liiallisuuksiin menevää sukupuolineutraaliutta: jos tytöt haluavat leikkiä prinsessaa tai pojat sotaleikkejä, niin leikkiköön. Jos kuitenkin tyttö haluaakin leikkiä pikkuautoilla ja poika tykkää katsoa My Little Ponya, pitäisi se hänelle sallia. Jos joku on omiaan vääristämään sukupuoli- ja muutakin identiteettiä niin se, että lapsi pakotetaan rooliin, jota hän ei koe omakseen. (Oma tyttäreni tykkää muuten keijunsiivistä ja kaivinkoneista yhtä paljon. Tämän päivän kerhoreissulla pysähdyimme ihailemaan laukkuliikkeen ikkunassa kaunista vaaleanpunaista käsilaukkua, ja läheisen rakennustyömaan kaivuri piti myös käydä tsekkaamassa.)

Homoseksuaalisuus ei ole oma valinta, ei vamma eikä sairaus. Siihen ei ketään voi kasvattaa tai kasvattaa siitä pois.

Päätän homopropagandointini täältä tähän.

Ei kommentteja: