maanantai 25. helmikuuta 2013

Meikäshoppaajan Tallinna

Olen varmaan jo moneen kertaan todennut, ettei Tallinnaan kannata tulla enää halvempien ostosten perässä. Oikeasti Suomea halvempi hintataso on enää muutamalla tuoteryhmällä, alkoholilla ja tupakalla kai suurin hintaero on. Jos asuu pääkaupunkiseudulla, voi ruokaostoksissa säästää käväisemällä hakemassa Tallinnasta juustoa, lihaa ja leipää ym. Ulkona syöminen täällä kannattaa, Suomen ketjuravintoloiden pihvin hinnalla syö kolmen ruokalajin illallisen oikeasti hyvässä ravintolassa. Vaatteita ei edullisuuden takia kannata täältä ostaa, mutta valikoiman takia ehkä. Tämä tuli taas todistettua viikonlopun vieraiden kanssa. Ei kannata jäädä Viru-keskukseen pyörimään, samat merkit saa halvemmallakin muualta kaupungista, jos sattuu tykkäämään esim. virolaismerkkien vaatteista. Turisti pääsee satamasta ilmaisbussilla Rocca al Maren ostosparatiisiin (/helvettiin?), mutta tässä muutamia muita vaihtoehtoja, jos se on jo nähty:

Olen jo muutaman kerran käväissyt Veerenni-kadulla Baltika Kvartaalin Moetänav- eli muotikatu-kaupassa. Myynnissä on vain virolaismerkkien vaatteita: Monton, Mosaic, Ivo Nikkolo, Bastion ja Beself, miehille on Baltmanin (Viron Dressmann) iso osasto ja Montonillakin on miehille vaatteita. Valikoimaa riittää, myynnissä on myös ko. merkkien kakkoslaatua ja erien loppuja edulliseen hintaan. Suomen-vieraamme kanssa piti sovittaa vain paria takkia, lopulta henkilökunta miltei heitti meidät sovituskopista ulos sulkemisaikaan. Minä ostin lopulta takin, vieraamme samoin, hänelle tarttui mukaan myös mekko. Vieraamme ei ehtinyt sovittaa kaikkea mitä olisi halunnut, mutta sovimme että otamme shoppailun uusiksi joku kerta. Me menimme autolla paikalle, mutta sinne pääsisi keskustasta myös bussilla nro 16 (älkääkä nyt vaan kukaan lähtekö tänne keskustasta "vähän oikaisemaan" ainakaan ilman karttaa! Näyttää kartalla helpolta, mutta on samanlainen sokkeloalue kuin kotoinen Kadriorg. Tulee taas paikallisoppaille töitä muuten... Taksi ei maksa paljon sekään.) Samassa keskuksessa on joitain pieniä kahviloita ym, ikävä kyllä viereinen viinimyymälä on laittanut ilmeisesti lapun luukulle. Suositellaan nyt tätä täälläkin, ettei kuole koko kauppakeskusyritelmä pois!

Bastionilla on myös tehtaanmyymälä Kopli-kadulla. Valikoima on pienempi, mutta hinnat hyvin edulliset. Myynnissä on jonkin verran kankaitakin, ja enemmän mallikokoisille (36) muotinäytöksissä käytettyjä kappaleita. Perille pääsee näppärästi ratikalla, tosin kävelymatka esim. Vanhasta kaupungista ei ole pitkä. Pysäkki on Telliskivi, edessä näkyvän pienen ostoskeskuksen (Säästumarket ym.) sivua Koplin suuntaan seuraten löytää pienen, huonosti merkityn myymälän, jossa tosiaan voi tehdä kivoja löytöjä. Telliskivessä ollessa kannattanee käväistä myös vanhan traktoritehtaan tiloissa myymälöissä Telliskivi-kadulla, käsitöihin ja designiin erikoistunutta keskusta kehitetään koko ajan ja uutta aukeaa koko ajan. Hyviä ravintoloitakin nurkilla on nälkäisille shoppaajille, esim. F-hoone ja Bistroo Kukeke, joiden lounastarjouksista nauttimista suosittelen. Nälkä ei jää, sen sijaan shoppaamiseen jää enemmän rahaa... Samalla suunnalla on Balti Jaaman lähellä Vana-Kalamaja-kadulla myös esim. Suvan sukkatehtaan myymälä, jossa on niinikään kaupan mm. kakkoslaatua ja erien loppuja kauppojen hintoja halvemmalla. Suvalta saa sukkien lisäksi sukkahousuja myös pitkille naisille, trikoita ja pyjamia lapsille ym. Kotipaikkakuntani entinen ylpeys Vendi on ilmeisesti tätä nykyä Suvan tuotemerkki myös, ainakin tehtaanmyymälästä saa Vendin vaatteita. Ympäri käydään, minun lapsuudenaikaiset sukkahousuni olivat usein Vendin (silloinen Veikka-neule) tehtaanmyymälästä...

Koplin suunnalla on suht paljon second hand - myymälöitäkin. Kun ajelee Telliskiveltä vielä muutaman pysäkinvälin Angerjan pysäkille, päätyy Paavli kaltsukas - nimisen kierrätyskeskuksen nurkille. Kaltsukas tarkoittaa rättikauppaa, vaatteita on tarjolla aika tavalla ja mukavaan hintaan. (Kaikkien samalla alueella sijaitsevien "vintage"-kauppojen hintatasosta ei voi sanoa samaa, serkkutyttö oli käväissyt jossain, jossa ruotsalaisketjun käytetyistä mekoista pyydettiin uuden hintaa, ellei enemmänkin. Toisaalta kokemukseni mukaan ruotsalaiskama menee kaupaksi paikoissa, joissa ko. ketjujen kauppoja ei vielä ole. Ikea teki kauppaansa sana Vaasan kirppareilla ja H&M Rovaniemellä, kunnes merkin kauppa avattiin kaupunkiin.) Toinen kierrätyskeskus keskusta-alueen liepeillä on Tatari-kadulla, varsin lähellä Moetänavaa. Siellä on sitten enemmän käyttötavaraa ym. Käytettyjä vaatteita ostaessa kannattaa kyllä pitää silmät auki hintojen suhteen, osa second hand -kaupoista hinnoittelee aika ronskilla kädellä. Toki aina voi yrittää tingata, kokemukseni mukaan virolaiset eivät siitä pahastu.

Jos tykkää tehdä itse vaatteita tai muita käsitöitä, Tallinna on aika paratiisi. Ihan jo Tartu maanteeltä saa kaikkea, mitä harrastelijaompelija tai -kutoja voi kuvitella, suomalaisesta näkökulmasta erinomaiseen hintaan vieläpä. On Abakhan fabrics, KangaDzungel ja sokerina pohjalla Karnaluks (KARTTA MUKAAN jos tänne meinaatte!). Niin, ja toisella puolen katua ainakin Lõng ja Lõngast, suom. lanka ja langasta, kertookin kaiken. Mukaan tarttuu takuuvarmasti kankaita, nauhoja, nappeja, vetoketjuja, lankoja ja tilpehööriä, josta kuvittelet tekeväsi vielä upeita luomuksia omaksi ja perheenjäsenten iloksi. Meillä käsityöharrastuksesta kärsii lähinnä pikkuneiti, jolle olen askarrellut mm. välikerrosvaatteita, mekkoja ja viimeisimpänä kevääksi hupparin. Joka kerta kangaskaupassa käydessäni joudun koettelemaan itsekuriani, etten osta kauppaa tyhjäksi. Inspiraatiosta ja kangaspakasta kun on vielä pitkä matka valmiiseen vaatteeseen, aika ei riitä kaikkeen mitä mieli tekisi tehdä.

Vielä on testaamatta paikallisten lastenvaatemerkkien Hupan ja Lennen lastenvaate-outletit. Ostimme pikkuneidille viime keväänä sekä Huppa- että Lenne-merkkiset ulkoilupuvut, molemmat havaittiin hyviksi, mutta pieniähän ne jo ovat kumpikin. Tulee siis varmaan lähdettyä tuonnekin. Vinkkinä, että ainakin Hupalla on Titeturg-nimellä lastenvaatteiden poistomyyntejä viikonloppuisin Männiku teellä Mustamäellä pari kertaa kuussa. Hinnat ovat kuulemma edulliset ja asiakkaita piisaa. Ehkä jo maaliskuussa lähdemme katsomaan, jos seuraavatkin ulkoiluvaatteet olisivat virolaista alkuperää.

Ei kommentteja: